The Trends In Historiography


Download The Trends In Historiography


Preview text

School of Distance Education
THE TRENDS IN HISTORIOGRAPHY Core course – I Semester BA History (2017 Admn onwards)
MULTIPLE CHOICE QUESTIONS

1) A philosophical approach to the subject of history was started in_______

a) 19th century

b)18th century

c) 17th century

d)20th century

2) ________ is considered as the theory of history.

a) structuralism

b) positivism

c) Historiography

d) postmodernism

3) The term quasi history refers to explain___________compositions.

a) Post classical

b) classical

c) modern

d) post modern

4) Who made attempts to free history from logography?

a) Thucydides

b) August Comte

c) Herodotus

d) Ibn Khaldun

5) Who called Herodotus as the father of history?

a) Augustus

b) Caesar

c) Cicero

d) Vico

6) Who is also known as the first economic historian in the world?

a)Herodotus

b) St. Augustine

c) Ibn Khaldun

d) Thucydides.

7) Thucydides analysed the economic conditions of which place?

a) Olympia

b) Appolo

c) Athens

d) Sparta

8) ___________historiography is also called as the Church historiography.

a) Modern

b) ancient

c) classical

d) medieval

9) Which historian compared the Science of History with the Science of Culture?

a) Vico

b) Ibn Khaldun

c)St. Augustine

d) Herodotus

10) Who supported the cylindrical theory of history?

a) Ranke

b) St. Augustine

c) Ibn Khaldun

d) vico

11) The idea of history as a social physiscs was put forward by whom?

a) August Comte b) Ranke

c) Vico

d) Herodotus

12) The contribution of ____ and his followers are known as the Berlin Revolution in History.

a) Ranke

b) Vico

c) August Comte

d) Thucydides

13) The theory of the materialist conception of history is put forward by_____

a) Hegal

b) Engels

c) Marx

d) Toynbee

14) “The Western Question in Greece and Turkey” is the book of ______

a) Arnold J. Toynbee b) J.B. Bury

c) Marc Bloch

d) E.H. Carr.

15) The study of civilisations is associated with which historian?

a) Karl Marx

b) Arnold Toynbee c) Marc Bloch

d) J.B. Burry

Trends in Historiography

Page 1

School of Distance Education

16) The conceptualisation of the idea of progress is associated with________

a) Toynbee

b) J.B. Burry

c) Marc block

d) Marx

17) Ecole Normale Superiure was established in which country?

a) Germany

b) England

c) Italy

d) France

18) Which historian criticised the periodisation in history?

a)Marc Bloch

b) Bury

c) Descartes

d) Vico.

19)Who is behind the ideas like Geo history and long duree?

a) E.H.Carr

b) Fernand Brudel c) Lucian Febvre

d)Marc Bloch

20) A History of Soviet Russia is written by________

a)Marc Bloch

b) Bury

c) Descartes

d) E.H.Carr

21) ________was a follower of Maoist group in Paris and later became an admirer of American liberalism.

a) Keith Jenkins b) Julia kristova

c) Jacques Lacan

d) Francois lyotard

22) ___________ started the First Women’s History course in the world at the New School for Social research.
a) Michael Foucault b) Felipe Fernandez Armesto c) Gerda Lerner d) Jacques Lacan

23) Which among the following is not a work of Gerda Lerner

a) The female Experience c) History of Sexuality

b) Why History Matters d) Women and History

24) The work, “Madness and Civilisation” is written by ________

a) Michael Foucault b)Keith Jenkins

c) Francois lyotard

d) Gerda Lerner

25) ‘Near A Thousand Tables: A History of Food is a path breaking work written by ________

a) Felipe Fernandez Armesto c) Keith Jenkins

b) Michael Foucault d) Julia kristova

26) According to Felipe Fernandez Armesto ___________ is the final stage of food history.

a)The Meaning of Eating c) The Edible Horizon

b) Feeding the Giants d) Food and Rank

27) Who translated the Mahabharata into Malayalam from Sanskrit?

a) Ezhuthachan b) c) Kodungallur Kunjikkuttan Thampuran

b) Poonthanam c) Vallathol

28) Mahabharata contains how many slokas?

a) 50000

b) More than one lack

c)8800

d) 24000

29) Ramayana was written by_____

a) Vyasa

b) poonthanam

c) chanakya

d) valmiki

30) Geneology, mythology and historical narrative are the three main constituence of _________tradition

a) Ithihasa- Purana b) aranyakas

c) Vedas

d) samhithas

Trends in Historiography

Page 2

School of Distance Education

31) How many puranas are there in India?

a) 12

b) 18

c) 15

d) 10

32) __________purana contains the information about the satavahanas. a) Vayu Purana b) Bhavishyapurana c) Matsya Purana

d) Vishnupurana

33) According to ___________the four varnas are said to have sprung from the body of the god Prajapati.

a) Ithihasa

b) Purushasuktha

c) Purana

d) Vedas

34) Historical writings of Vamsacharitas were started in which century?

a) 7th Century

b)8th century

c)10th century

d)9th century

35) Harshacharita is written by which writer?

a)Bilhana

b) Bana

c) Jayanga

d)Athula

36)___________ is considered as the first historical chronicle of Kerala.

a) Rajatarangini c) Prithviraja vijaya

b) Harshacharita d) Mushakavamsa kavya

37) Mushakavamsa Kavya deals with the dynastic history of the rulers of which region?

a) Valluvanadu

b)Thiruvitamkur

c) Kolothunadu

d) Venadu

38) Rajatarangini is the chronicle on the kings of __________

a) Kashmir

b) Kerala

c) Delhi

d) Karnataka

39) “only a poet can bring the past with the eye of his mind, by divine intuition”, whose statement is this?

a) Bana

b) Kalhana

c) Athula

d)Jayanga

40) Zia Ud Din Barani served as an adviser to Sultan ______

a) Firoz sha Tuglaq c) Ghiyasudhin Thughlaq

b) jalaludhin Khalji d) Muhammed bin Thuglaq

41) Fatwa-i-Jahandari is written in which language?

a) Arabic

b) Hindi

c)Persian

d) Sanskrit

42) Abul Fazal was a historian in the court of _______

a)Khalji

b) Mughals

c) satavahanas

d) Mauryas

43) The book Akbarnama was written by _____________

a) Abul Fazal

b) Athula

c) Kalhana

d) Bana

44) Ain i Akbari is the _________ part of Akbarnama

a) First

b) Third

c) Second

d)Fourth

45) Which author translated Bhagavad-Gita from Sanskrit to Persian?

a) Bana

b) Abul Fazal

c) Kalhana

d) Vyasa

46) Tarikh –i- ferishta was written as per the instructions of which ruler?

a) nizam shah b) Muhammad Bin Tuglaq

c) Akbar

d) Ibrahim Adil shah

Trends in Historiography

Page 3

School of Distance Education

47) Romaila Thapar was the student of _____

a) Basham

b) Bipan Chandra

c) Eric Hobsbawm d) Kosambi

48) Which group of scholars described the Indian past as oriental despotism?

a) Indian

b) Colonial

c) Arab

c) Cambridge

49) Which among the following is not a work of Romila Thapar?

a) Past and Prejudice b) c) Knowing India

b) Lineage to State d)Indian Numismatics

50) Mushakavamsa Kavya was written in_______

a) 10th century

b) 11th Century

c) 12th Century

d) 9th Century

ANSWERS

1.A

2.C

3.B

4.C

5.C

6.D

7.C

8.D

9.B 10.D

11.A 12.A 13.C 14.A 15.C 16.B 17.D 18.A 19.B 20.D

21.B 22.C 23.C 24.A 25.A 26.B 27.C 28.B 29.D 30.A

31.B 32.C 33.B 34.A 35.B 36.D 37.C 38.A 39.B 40.D

41.C 42.B 43.A 44.B 45.B 46.D 47.A 48.B 49.D 50.B

Prepared by:
Dr. Mythri.P.U. Assistant Professor on Contract School of Distance Education, University of Calicut

Trends in Historiography

Page 4

Preparing to load PDF file. please wait...

0 of 0
100%
The Trends In Historiography