Financial Markets and Institutions, 8e (Mishkin) Chapter 2


Download Financial Markets and Institutions, 8e (Mishkin) Chapter 2


Preview text

Test Bank for Financial Markets and Institutions 8th Edition by Mishkin Full Download: http://downloadlink.org/product/test-bank-for-financial-markets-and-institutions-8th-edition-by-mishkin/
Financial Markets and Institutions, 8e (Mishkin) Chapter 2 Overview of the Financial System
2.1 Multiple Choice
1) Every financial market performs the following function: A) It determines the level of interest rates. B) It allows common stock to be traded. C) It allows loans to be made. D) It channels funds from lenders-savers to borrowers-spenders. Answer: D Topic: Chapter 2.1 Function of Financial Markets Question Status: Previous Edition
2) Financial markets have the basic function of A) bringing together people with funds to lend and people who want to borrow funds. B) assuring that the swings in the business cycle are less pronounced. C) assuring that governments need never resort to printing money. D) both A and B of the above. E) both B and C of the above. Answer: A Topic: Chapter 2.1 Function of Financial Markets Question Status: Previous Edition
3) Which of the following can be described as involving direct finance? A) A corporation's stock is traded in an over-the-counter market. B) People buy shares in a mutual fund. C) A pension fund manager buys commercial paper in the secondary market. D) An insurance company buys shares of common stock in the over-the-counter markets. E) None of the above. Answer: E Topic: Chapter 2.1 Function of Financial Markets Question Status: Previous Edition
4) Which of the following can be described as involving direct finance? A) A corporation's stock is traded in an over-the-counter market. B) A corporation buys commercial paper issued by another corporation. C) A pension fund manager buys commercial paper from the issuing corporation. D) Both A and B of the above. E) Both B and C of the above. Answer: B Topic: Chapter 2.1 Function of Financial Markets Question Status: Previous Edition
1
Copyright © 2015 Pearson Education, Inc.
Full all chapters instant download please go to Solutions Manual, Test Bank site: downloadlink.org

5) Which of the following can be described as involving indirect finance? A) A corporation takes out loans from a bank. B) People buy shares in a mutual fund. C) A corporation buys commercial paper in a secondary market. D) All of the above. E) Only A and B of the above. Answer: E Topic: Chapter 2.1 Function of Financial Markets Question Status: Previous Edition
6) Which of the following can be described as involving indirect finance? A) A bank buys a U.S. Treasury bill from one of its depositors. B) A corporation buys commercial paper issued by another corporation. C) A pension fund manager buys commercial paper in the primary market. D) Both A and C of the above. Answer: D Topic: Chapter 2.1 Function of Financial Markets Question Status: Previous Edition
7) Financial markets improve economic welfare because A) they allow funds to move from those without productive investment opportunities to those who have such opportunities. B) they allow consumers to time their purchases better. C) they weed out inefficient firms. D) they do all of the above. E) they do A and B of the above. Answer: E Topic: Chapter 2.1 Function of Financial Markets Question Status: Previous Edition
8) A country whose financial markets function poorly is likely to A) efficiently allocate its capital resources. B) enjoy high productivity. C) experience economic hardship and financial crises. D) increase its standard of living. Answer: C Topic: Chapter 2.1 Function of Financial Markets Question Status: Previous Edition
2
Copyright © 2015 Pearson Education, Inc.

9) Which of the following are securities? A) A certificate of deposit B) A share of Texaco common stock C) A Treasury bill D) All of the above E) Only A and B of the above Answer: D Topic: Chapter 2.2 Structure of Financial Markets Question Status: Previous Edition
10) Which of the following statements about the characteristics of debt and equity are true? A) They both can be long-term financial instruments. B) They both involve a claim on the issuer's income. C) They both enable a corporation to raise funds. D) All of the above. E) Only A and B of the above. Answer: D Topic: Chapter 2.2 Structure of Financial Markets Question Status: Previous Edition
11) The money market is the market in which ________ are traded. A) new issues of securities B) previously issued securities C) short-term debt instruments D) long-term debt and equity instruments Answer: C Topic: Chapter 2.2 Structure of Financial Markets Question Status: Previous Edition
12) Long-term debt and equity instruments are traded in the ________ market. A) primary B) secondary C) capital D) money Answer: C Topic: Chapter 2.2 Structure of Financial Markets Question Status: Previous Edition
13) Which of the following are primary markets? A) The New York Stock Exchange B) The U.S. government bond market C) The over-the-counter stock market D) The options markets E) None of the above Answer: E Topic: Chapter 2.2 Structure of Financial Markets Question Status: Previous Edition
3
Copyright © 2015 Pearson Education, Inc.

14) Which of the following are secondary markets? A) The New York Stock Exchange B) The U.S. government bond market C) The over-the-counter stock market D) The options markets E) All of the above Answer: E Topic: Chapter 2.2 Structure of Financial Markets Question Status: Previous Edition
15) A corporation acquires new funds only when its securities are sold in the A) secondary market by an investment bank. B) primary market by an investment bank. C) secondary market by a stock exchange broker. D) secondary market by a commercial bank. Answer: B Topic: Chapter 2.2 Structure of Financial Markets Question Status: Previous Edition
16) Intermediaries who are agents of investors and match buyers with sellers of securities are called A) investment bankers. B) traders. C) brokers. D) dealers. E) none of the above. Answer: C Topic: Chapter 2.4 Function of Financial Intermediaries: Indirect Finance Question Status: Previous Edition
17) Intermediaries who link buyers and sellers by buying and selling securities at stated prices are called A) investment bankers. B) traders. C) brokers. D) dealers. E) none of the above. Answer: D Topic: Chapter 2.4 Function of Financial Intermediaries: Indirect Finance Question Status: Previous Edition
4
Copyright © 2015 Pearson Education, Inc.

18) An important financial institution that assists in the initial sale of securities in the primary market is the A) investment bank. B) commercial bank. C) stock exchange. D) brokerage house. Answer: A Topic: Chapter 2.5 Types of Financial Intermediaries Question Status: Previous Edition
19) Which of the following statements about financial markets and securities are true? A) Most common stocks are traded over-the-counter, although the largest corporations have their shares traded at organized stock exchanges such as the New York Stock Exchange. B) A corporation acquires new funds only when its securities are sold in the primary market. C) Money market securities are usually more widely traded than longer-term securities and so tend to be more liquid. D) All of the above are true. E) Only A and B of the above are true. Answer: D Topic: Chapter 2.2 Structure of Financial Markets Question Status: Previous Edition
20) Which of the following statements about financial markets and securities are true? A) A bond is a long-term security that promises to make periodic payments called dividends to the firm's residual claimants. B) A debt instrument is intermediate term if its maturity is less than one year. C) A debt instrument is long term if its maturity is ten years or longer. D) The maturity of a debt instrument is the time (term) that has elapsed since it was issued. Answer: C Topic: Chapter 2.2 Structure of Financial Markets Question Status: Previous Edition
21) Which of the following statements about financial markets and securities are true? A) Few common stocks are traded over-the-counter, although the over-the-counter markets have grown in recent years. B) A corporation acquires new funds only when its securities are sold in the primary market. C) Capital market securities are usually more widely traded than longer-term securities and so tend to be more liquid. D) All of the above are true. E) Only A and B of the above are true. Answer: B Topic: Chapter 2.2 Structure of Financial Markets Question Status: Previous Edition
5
Copyright © 2015 Pearson Education, Inc.

22) Which of the following markets is sometimes organized as an over-the-counter market? A) The stock market B) The bond market C) The foreign exchange market D) The federal funds market E) all of the above Answer: E Topic: Chapter 2.2 Structure of Financial Markets Question Status: Previous Edition
23) Bonds that are sold in a foreign country and are denominated in that country's currency are known as A) foreign bonds. B) Eurobonds. C) Eurocurrencies. D) Eurodollars. Answer: A Topic: Chapter 2.3 Internationalization of Financial Markets Question Status: Previous Edition
24) Bonds that are sold in a foreign country and are denominated in a currency other than that of the country in which they are sold are known as A) foreign bonds. B) Eurobonds. C) Eurocurrencies. D) Eurodollars. Answer: B Topic: Chapter 2.3 Internationalization of Financial Markets Question Status: Previous Edition
25) Financial intermediaries A) exist because there are substantial information and transaction costs in the economy. B) improve the lot of the small saver. C) are involved in the process of indirect finance. D) do all of the above. E) do only A and B of the above. Answer: D Topic: Chapter 2.4 Function of Financial Intermediaries: Indirect Finance Question Status: Previous Edition
6
Copyright © 2015 Pearson Education, Inc.

26) The main sources of financing for businesses, in order of importance, are A) financial intermediaries, issuing bonds, issuing stocks. B) issuing bonds, issuing stocks, financial intermediaries. C) issuing stocks, issuing bonds, financial intermediaries. D) issuing stocks, financial intermediaries, issuing bonds. Answer: A Topic: Chapter 2.4 Function of Financial Intermediaries: Indirect Finance Question Status: Previous Edition
27) The presence of transaction costs in financial markets explains, in part, why A) financial intermediaries and indirect finance play such an important role in financial markets. B) equity and bond financing play such an important role in financial markets. C) corporations get more funds through equity financing than they get from financial intermediaries. D) direct financing is more important than indirect financing as a source of funds. Answer: A Topic: Chapter 2.4 Function of Financial Intermediaries: Indirect Finance Question Status: Previous Edition
28) Financial intermediaries can substantially reduce transaction costs per dollar of transactions because their large size allows them to take advantage of A) poorly informed consumers. B) standardization. C) economies of scale. D) their market power. Answer: C Topic: Chapter 2.4 Function of Financial Intermediaries: Indirect Finance Question Status: Previous Edition
29) The purpose of diversification is to A) reduce the volatility of a portfolio's return. B) raise the volatility of a portfolio's return. C) reduce the average return on a portfolio. D) raise the average return on a portfolio. Answer: A Topic: Chapter 2.4 Function of Financial Intermediaries: Indirect Finance Question Status: Previous Edition
30) An investor who puts all her funds into one asset ________ her portfolio's ________. A) increases; diversification B) decreases; diversification C) increases; average return D) decreases; average return Answer: B Topic: Chapter 2.4 Function of Financial Intermediaries: Indirect Finance Question Status: Previous Edition
7
Copyright © 2015 Pearson Education, Inc.

31) Through risk-sharing activities, a financial intermediary ________ its own risk and ________ the risks of its customers. A) reduces; increases B) increases; reduces C) reduces; reduces D) increases; increases Answer: B Topic: Chapter 2.4 Function of Financial Intermediaries: Indirect Finance Question Status: Previous Edition
32) The presence of ________ in financial markets leads to adverse selection and moral hazard problems that interfere with the efficient functioning of financial markets. A) noncollateralized risk B) free-riding C) asymmetric information D) costly state verification Answer: C Topic: Chapter 2.4 Function of Financial Intermediaries: Indirect Finance Question Status: Previous Edition
33) When the lender and the borrower have different amounts of information regarding a transaction, ________ is said to exist. A) asymmetric information B) adverse selection C) moral hazard D) fraud Answer: A Topic: Chapter 2.4 Function of Financial Intermediaries: Indirect Finance Question Status: Previous Edition
34) When the potential borrowers who are the most likely to default are the ones most actively seeking a loan, ________ is said to exist. A) asymmetric information B) adverse selection C) moral hazard D) fraud Answer: B Topic: Chapter 2.4 Function of Financial Intermediaries: Indirect Finance Question Status: Previous Edition
8
Copyright © 2015 Pearson Education, Inc.

35) When the borrower engages in activities that make it less likely that the loan will be repaid, ________ is said to exist. A) asymmetric information B) adverse selection C) moral hazard D) fraud Answer: C Topic: Chapter 2.4 Function of Financial Intermediaries: Indirect Finance Question Status: Previous Edition
36) The concept of adverse selection helps to explain A) which firms are more likely to obtain funds from banks and other financial intermediaries, rather than from the securities markets. B) why indirect finance is more important than direct finance as a source of business finance. C) why direct finance is more important than indirect finance as a source of business finance. D) only A and B of the above. E) only A and C of the above. Answer: D Topic: Chapter 2.4 Function of Financial Intermediaries: Indirect Finance Question Status: Previous Edition
37) Adverse selection is a problem associated with equity and debt contracts arising from A) the lender's relative lack of information about the borrower's potential returns and risks of his investment activities. B) the lender's inability to legally require sufficient collateral to cover a 100 percent loss if the borrower defaults. C) the borrower's lack of incentive to seek a loan for highly risky investments. D) none of the above. Answer: A Topic: Chapter 2.4 Function of Financial Intermediaries: Indirect Finance Question Status: Previous Edition
38) When the least desirable credit risks are the ones most likely to seek loans, lenders are subject to the A) moral hazard problem. B) adverse selection problem. C) shirking problem. D) free-rider problem. E) principal-agent problem. Answer: B Topic: Chapter 2.4 Function of Financial Intermediaries: Indirect Finance Question Status: Previous Edition
9
Copyright © 2015 Pearson Education, Inc.

39) Successful financial intermediaries have higher earnings on their investments because they are better equipped than individuals to screen out good from bad risks, thereby reducing losses due to A) moral hazard. B) adverse selection. C) bad luck. D) financial panics. Answer: B Topic: Chapter 2.4 Function of Financial Intermediaries: Indirect Finance Question Status: Previous Edition
40) In financial markets, lenders typically have inferior information about potential returns and risks associated with any investment project. This difference in information is called A) comparative informational disadvantage. B) asymmetric information. C) variant information. D) caveat venditor. Answer: B Topic: Chapter 2.4 Function of Financial Intermediaries: Indirect Finance Question Status: Previous Edition
41) Which of the following financial intermediaries are depository institutions? A) A savings and loan association B) A commercial bank C) A credit union D) All of the above E) Only A and C of the above Answer: D Topic: Chapter 2.5 Types of Financial Intermediaries Question Status: Previous Edition
42) Which of the following is a contractual savings institution? A) A life insurance company B) A credit union C) A savings and loan association D) A mutual fund Answer: A Topic: Chapter 2.5 Types of Financial Intermediaries Question Status: Previous Edition
10
Copyright © 2015 Pearson Education, Inc.

Preparing to load PDF file. please wait...

0 of 0
100%
Financial Markets and Institutions, 8e (Mishkin) Chapter 2